Felmeddelande

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls i menu_set_active_trail() (rad 2405 av /home/karparna/public_html/includes/menu.inc).

April -97

Bagarsjön nu på Sverigekartan! - men tyvärr för att Bagarsjön nu har sjön nu har kvalat in bland landets hundra mest övergödda och syrefattiga söar. Det visar kommunens senaste provtagningar och konsultutredningar.

 

Den klart största gödningsboven är den s.k. interngödningen. Bagarsjön har varit kraftigt belastad av föroreningar från främst enskilda avlopp. Avlagringarna på botten innehålle därför stora mängder lätt tillgängligt fosfor som både göder sjön och förorsakar syrebrist. Andra men mindre gödningsbovar är trädgårdsgödsling, utomhusbiltvätt o.dyl. som sammantaget också ger negativa effekter för sjön.

 

Det bästa botemedlet mot interngödningen är enligt kommunens utredningar en sorts kemisk fällning i bottenvattnet, som bildar ett lock mot fosforläckaget. En sådan behandling skulle minska interngödningen radikalt. Tillsammans med fortsatta traditionella sjövårdsarbeten kunde vi då få en mycket bättre och friskare sjö redan inom ett par år. Metoden är mycket använd i USA. I Sverige har den använts i Lejondalssjön med gott resultat. Bottenfällning har inga kända oönskade biverkningar.

Mycket tack vare de kringboendes stora intresse för Bagarsjön kommer Miljö & Stadsbyggnad (M&S) att ta in offerter för en sådan behandling av Bagarsjön.

 

Behandlingen kommer att kosta ca 400.000:- och är planerad att utföras till hösten. Om fällningsbehandlingen genomförs enligt M&S´ planer kommer Bagarsjön i stället md på Sverigekartan som den andra sjön i Sverige som räddats med den metoden.

 

Finansieringen är tänkt så att M&S kommer att begära medel av kommunstyrelsens arbetutskott (KSAU) för behandlingen. För att underlätta för ett positivt KSAU-beslut för Bagarsjön har Badsjöfonden erbjudit sig att ta ca 25% av kostnaden, vilket motsvarar ungefär hälften av dagens fondkapital.

 

Hur har fisken och kräftorna klarat årets vinter?
Mycket bättre än förra vintern! I år var "istiden" mycket kortare, vilket medförde att syret inte hann ta slut före islossningen. I vintras stod därför fisken inte och kippade efter andan i vaken vid dagistilloppet som förra vintern. De nyinplanterade kräftorna låg heller inte kvävda efter stränderna som förra våren.

 

Att sjösyret "varit hyggligt under isen i år" bekräftas även av våra syremätningar, som gjorts som ett led i utredandet.

 

Mer info
om sjövården och andra planerade bagarsjöförbättringar kan Du få av Håkan & Håkan som Du också kan få de aktuella utredningarna av. Både nya och gamla sjöutredningar m.m. kommer att finnas på festival- och sjövårdsinfoflotten under festivalen.

  • Resultat från sedimentprovtagning i Bagarsjön, september -96
  • Utredning inför restaurering av Bagarsjön, mars -97
  • Behandling av Bagarsjön genom fällning av bottenvattnet: Metod, kemi, miljökonsekvenser och förändring av vattenkvaltet, april -97
  • Badsjöfondens syremätningar fr.o.m. december -96.


Utredningarna finns också på webbplatsen.

 

SAS and Coca-Cola Environmental Foundation
- är en en fond som sponsrar miljöprojekt. Vi har ansökt om 80.000:- till en 4-hjulig mc med snöplog för att kunna hålla sjöisen mer snöfri. Då får dagsljuset lättare att komma igenom isen och få igång fotosyntesen och syreproduktionen bland sjögrödorna. Det är det bästa sättet att syresätta sjöar på vintern – och som också går att skrinna på.

 

Millennieskiftet
- kommer BFK att börja fira redan kl 12 (inte 24) på nyårsafton med att bjuda skridskoåkare och isflanörer på en varmkorv- och drickabuffé på sjön - om isen bär. Kom också ihåg det traditionellt spontana skridskofackeltåget på sjön med medhavda facklor vid detta årtusendets sista skälvande timmar.

 

Trevlig badsjövinter önskar Håkan, Håkan & Hasse