Felmeddelande

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls i menu_set_active_trail() (rad 2405 av /home/karparna/public_html/includes/menu.inc).

BFK-nytt Februari 2008

1. Bagarsjön. Fördröjningsdamm för dagvatten (se bifogad ritning)

Syftet med en fördröjningsdamm är att reducera syretärande föroreningar i tillrinnande dagvatten innan det når sjön. Bagarsjön har en historia som en mycket starkt övergödd sjö och idag bedömer sakkunniga att de direkta dagvattenutsläppen fortfarande är riskfaktorer för fortsatt övergödning.
 

För två vintrar sedan var isläggningstiden så lång att akut syrebrist uppstod. Fiskar stod och trängdes som packade sillar och kippade efter andan i vaken vid dagvattentillflödet nedanför Bagarsjöns förskola där fördröjningsdammen nu skall byggas.

Tack vare de motåtgärder som vi då satte in mot syrebristen med bl.a. olika pumpningsmetoder, samt att media uppmärksammade problematiken bakom fiskdöden i Bagarsjön, anslog kommunen 0,5 milj kr till en då redan planerad fördröjningsdamm vid detta det största dagvattentillfödet till sjön.
 

P.g.a. det ganska smala strandområdet kan dammen dock inte bli så stor som önskvärt. Därför planeras även att förlänga dammen genom att installera en s.k. flytvägg några meter ut i sjön utefter stranden västerut bort mot Dalen. Beslut om en sådan andra utbyggnadsetapp tas först efter utvärdering av denna första etapp.
 

Dammbygget har startat nu i dagarna. Det blir troligen ogörligt att ta sig förbi där under byggnadstiden. Frågor om dammprojektet ställs till Håkan Dillman, 08-715 42 35, dillman@home.se

 

2.  Klotterbekämpning (se bifogat infoblad)

Informationsbladet har delats ut till både BFK-medlemmar och alla hushåll i södra Lännersta/ Boo området. Information i närliggande skolor har hållits. Skolorna har på lite olika sätt aktualiserat klotterproblemet med elever och föräldrar. Föreningar, företag, kommunen och polisen har aktivt stött detta BFK-initiativ. Behovet att motverka klottrandet i området har uppkommit bl.a. för att vår nya badplatsbod har blivit ett åtråvärt ”klotterplank”. Om vi hjälps åt bör vi ha goda möjligheter att få ett bra resultat av våra gemensamma insatser.
 

Badplatsen är av tradition en samlingsplats för ungdomar. Skadegörelse på byggnader och bryggor har alltid förekommit. Man kan tala om badplatsen som ett riskområde för klotter och annan skadegörelse.  Därför välkomnar vi alla flanörer och promenerare att ta vägen förbi badplatsen - särskilt kvällstid. Gärna även hundrastare - förutsatt medhavd plastpåse – även om dammbygget blir ett promenadhinder någon vecka till.
 

Frågor om klotterbekämpningsprojektet ställs till Håkan Nordin, 08-55614350, h.nordin@telia.com

 

3. Ukulelespelande

Vi tänker skapa en stor grupp ukulelespelare till årets Badsjöfestival  - 30 års jubiléet.  

 

Vi börjar med att utbilda en förtrupp. Man får gratis grundutbildning, 10 lektioner. Enda utgiften blir inköp av en ok ukulele från ca. 200 kr.

 

För den som aldrig hållit i vare sig gitarr, ukulele el. dyl. tar grundutbildningen 6–8 veckor - en gång/vecka. För den som spelat gitarr tidigare ca. 3-5 veckor. Efter grundutbildningen som hålls av Staffan Talls och Håkan Nordin blir man senior ukulelespelare och ingår då i den grupp som redan spelar tillsammans idag. I förlängningen skall det bara finnas en enda stor grupp – BUBB - Badsjöns Ukulele Big Band (samt nybörjarkurser vid behov).

 

Om man vill fortsätta utbildningen efter grundkursen kommer det att kosta lite – utbildning, papper, noter, etc. Vi har då en ”Maestro de Ukulele” som skall ha lite betalt. Det handlar inte enbart om ackord och solospel på ukulele utan också om sång och sångstämmor.

 

Alla är hjärtligt välkomna! Anmälan till  h.nordin@telia.com

 

Meddela om Du spelat stränginstrument tidigare, meddela även om Ni redan är en mindre grupp som vill träna tillsammans.

 

Frågor om Ukulelespelandet ställs till Staffan 070-7532628 eller Håkan
08-556 14 350.

 

BFK – Badsjöföreningen Karparna.

 

Styrelsen