Felmeddelande

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls i menu_set_active_trail() (rad 2405 av /home/karparna/public_html/includes/menu.inc).

Signalkräftorna dör ut

Årtal: 
2018

Sedan hösten 2012 har föreningen inte haft kräftprovfiske. Efter analyser och genomgång med bl.a. fiskerikonsulenten kunde vi konstatera att kräftorna i Bagasjön inte förökar sig. Signalkräftorna dör ut. Samma typ av utveckling har skett i många sjöar i Sverige och Finland. Det är inte heller tillåtet att plantera ut nytt signalkräftbestånd.

 

 Sedan 2016 har Bagarsjön haft en överrepresentation av "grönalg". Vi skickade prov på denna växt som vi tidigare kallat "grönslick" eller "koslick". Grönalgen bildar först gröna moln i vattnet för att senare flyta upp till ytan och bilda en grönskummig yta. Många tycket att den ser läbbig ut. Grönalgen är dessutom svår att avlägsna manuellt. Teoretiskt kan överrepresentationen av Grönalg hänga samman med växternas inbördes konkurrens dvs genom att avlägsna andra växter lämnas större utrymme för grönalg.. Men vi har även under åren lärt oss att växter förökar sig och byts ut med cykliska intervall och vi kan inte på förhand veta vilka växter som kommer att dominera i Bagarsjön 2019.

 

 

Den externa gödningen (tillrinning av fosforrikt vatten) har tidigare år reducerats. Under hösten 2017 byggdes fördröjningsdammen om på ett bra sätt. Bottensediment togs upp och kördes bort. Tyvärr klarade inte den då vattenmättade marken nedanför förskolan grävskopans tyngd och vår planterade gräsmatta blev allt annat än gräsyta.