Felmeddelande

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls i menu_set_active_trail() (rad 2405 av /home/karparna/public_html/includes/menu.inc).

Maj 2003

Gödslar vi själva Bagarsjön?

Övergödningen av Bagarsjön fortsätter. Som ni säkert redan vet är Bagarsjön varken försurad eller speciellt förorenad på annat sätt än att den är övergödd.


En sjö som Bagarsjön göds i huvudsak på två sätt. Det ena sättet är den s.k. interngödningen. Det är när fosfor avges från de gamla bottensedimenten vid låg syremättnad i vattnet under vintern. Det andra sättet är s.k. externgödning. Det är när främst fosfor tillförs sjön från omgivningen från t.ex. biltvätt, trädgårdsgödsling eller dåliga sommarstugeavlopp.


Bagarsjöns interngödning hejdades med den bottenvattenfällning som kommunen och vi gjorde sommaren -97.


Sommarstugeavlopp är snart ett minne blott. Men biltvätt och inte minst trädgårdsgödsling är ett fortsatt hot mot Bagarsjöns vattenkvalitet. Varje biltvätt eller gödselgiva inom sjöns stora tillrinningsområde hamnar delvis i sjön via ledningar eller genom marken.


Om det finns 500 tomter inom tillrinningsområdet och varje tomt gödslas med en vanlig 20 kilos säck varje sommar blir det 10 ton gödning varje år. Om bara några promille av det når sjön har vi snart tillbaka både algblomning, koslick och andra otrevligheter i sjön. Därför måste vi bli ännu mer restriktiva med både biltvätt och trädgårdsgödsling i området. Låt också bli att elda brasor på stränderna. Askan är mycket näringsrik.


Om du ändå tänker fortsätta att tvätta bilen på tomten är det mindre dåligt att göra det på gräsmattan så att vattnet inte rinner ner i någon brunn med ledning rakt ner i sjön.


Om du ändå tänker fortsätta att gödsla tomten är det mindre dåligt med flera små givor än hela säcken på en gång. Gödsla i så fall inte förrän det har blivit grönt och växtligheten kan ta upp näringen. Vänta gärna till efter midsommar.

 


Mätvärden och andra analyser av Bagarsjöns vatten hittar du här på webbplatsen under sjövård/sjöprovtagning.


Aktuella sjövårdsprojekt

Ett sjövårdsprojekt som varit aktuellt på senare tid går ut på att leda Kocktorpssjöns överskottsvatten till Bagarsjön istället för till Skurusundet.

 


Att avleda bottenvatten istället för ytvatten från Bagarsjön till utloppsdiket har visat sig ge för dålig effekt för att gå vidare med. Istället utreder vi nu om en fördröjningsdamm för dagvattenledningen nedanför dagis kan ge bättre miljöeffekt.

 


Det blir fortsatt provfiske av kräftor även i år. Att provfiska kräftor innebär bl.a. att räkna och protokollföra fiskade kräftor efter storlek och kön samt att returnera småkräftor. Mer detaljerade instruktioner m.m. kommer att meddelas de som ska fiska. Provfiskeperioden blir den 9-17 augusti.

 


Provfiskare blir den BFK-medlem som köper en fiskelott genom att betala 50:- till BFK:s postgiro 127 29 37 - 2 före den 16 juni och har turen att få en vinstlott vid vår lottdragning den 28 juni. Max en lott/familj.

 


En kort information hålls för provfiskarna på stranden i sjöns östra ände kl. 09.00 den 9 augusti. Burar och båtar lånas som tidigare år. Lottintäkten går oavkortat till kräftvården.

 


Kräftorna är effektiva renhållningsarbetare i sjön. Som fullvuxna är de också kannibaler och skall då fiskas bort för att främja beståndet.

 


Jubileum!
I år fyller Badsjöfestivalen 25 år. Missa inte det fantastiska jubiléet lördagen den 23 augusti. Festivalöverskottet går som vanligt till Bagarsjön.