Felmeddelande

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls i menu_set_active_trail() (rad 2405 av /home/karparna/public_html/includes/menu.inc).

Sommaren -97

Bottenvattenfällningen är nu beslutad av kommunen, som har framgått i lokalpressen. Kommunstyrelsen har anslagit de 265.000:- som behövdes utöver Badsjöfondens bidrag på 100.000:-. Kostnad för analys av vatten- och sedimentprover tillkommer.

Upphandlingen är också klar. Fällningen kommer att utföras av Vattenresurs AB i höst. Nu under somaren bistår Badsjöfondens sjövårdare med syre- och vattenprover för att få referensvärden.

Grönslick/koslick/Klegg är olika namn på den sjöväxt som tar näring direkt ur vattnet. I stället för algblomning har vi grönslick i Bagasjön. Grönslicken syns i riklig mängd i östra viken, då vindar och vattenströmning för den ut mot utloppet. et ser ut att finnas mer av den i år än förra året. Avsikten med fällningen är att minska fosforhalten i vattnet. Förhoppningsvis kommer då även grönslicken att minska.

 

Syremätningarna fortsätter i samma omfattning som i vintras. De upplogade isbanorna i vintras bidrog till den hyggliga syrehalten under isen.
Resultat av mätningarna finns i diagram på webbplatsen.

 

Provfiskar gör man med speciella provfiskenät för att få reda på hur fiskebeståndet ser ut och förändras. Årets provfiske visade att det finns abborre, mört, gädda och ruda. En förändring är att abborarna nu är i majoritet med mörten på andra plats, i stället för tvärtom. Det finns även en del större abborre.

 

Nytt om kräftvården
Kräftvården har fått en ansvarig person. Boo Fiskevårdsområdesstyrelse och kommunen har givit sjövårdaren Hasse Källberg skriftlig fullmakt att ansvara för provfiskningen av kräftor.

 

Kräftorna dog av syrebrist vintern 95/96. Nya kräftor utplanterades ht -96. Bottenvattenfällningen skall bl.a. hjälpa kräftorna att övervintra så att de förökas sig och äter mycket grödor. De hjälper därigenom själva till att hålla syrehalten uppe under vintrarna.

 

Utöver provfiskningen av kräftor och fiskning för omplantering till andra nackasjöar - enligt överenskommelse med kommunen - så bör fullvuxna kräftor fiskas bort. Kräftor är kannibaler och äter sina små släktingar. Om det blir ett livskt´raftigt bestånd komer Hasse med Boo Fiskevårdsområdesförening och kommunen att fundera ut hur ett allmänt kräftfiske bör bedrivas. Kommunen har bekostat utplanteringarna av kräftor därför att kräftor är mycket effektiva sjövårdare i övergödda sjöar som Bagarsjön.