Felmeddelande

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls i menu_set_active_trail() (rad 2405 av /home/karparna/public_html/includes/menu.inc).

Våren -99

Sedan bottenvattenfällningen förrförra sommaren har det inte varit så mycket nytt på sjövårdsfronten i Bagarsjön. Vi har mest fortsatt att mäta syre- och fosforhalter i avvaktan på de förväntade effekterna av fällningen.

Vi har sammanställt mätningar i omstående diagram. De visar på en viss generell förbättring av syre- och fosforhalterna i sjön bortsett från den gångna vintern som hade ännu något lägre syrevärden än de två senaste vintrarna. Siktdjupet har däremot förbättrats mycket.


Att den generella förbättringen inte har blivit större måste enligt sjöexperterna bero på att tillflödena fortfarande är alltför näringsrika. Man misstänker att det finns kvar s.k. sommarstugeavlopp inom sjöns närområde. Kommunen jagar de miljöbovarna så gott de kan. Den gångna vinterns låga syrehalt förklarar sjöexperterna med vinterns mycket omväxlande väderlek med flera varmperioder. Då spolades stora mängder smältvatten med syretärande innehåll ut i sjön under isen. Vi vet ännu inte om kräftorna har klarat den påfrestningen.


Sedan något år tar vi också prover i tillflödena. Ett resultat av den provtagningen är att Gatukontoret har kunnat spåra och åtgärda ett par felkopplade villaavlopp i området - som det skrevs lite om i NVP i höstas. Gatukontoret har även lovat att rensa sjöbotten där de avloppen har runnit ut i sjön i närheten av utloppsdiket. För tillflödena i övrigt har vi fortfarande en dialog med Gatukontoret och Miljö & Stadsbyggnad om lämpliga åtgärder. Vi hoppas kunna återkomma mer om det till hösten.


Väderomslagen i vintras försvårade också skridskobaneplogningen och skridskoisspolningen som syftar mycket till att försöka få ner dagsljus i vattnet för att få igång fotosyntesen i sjön - sjöns naturliga syreproduktion.

Sjövårdstips
I brist på fler sjövårdsnyheter kommer här några "allemanssjövårdstips" på temat att all gödning som tillförs marken inom sjöns tillrinningsområde alltid hamnar i sjön till slut på ett eller annat sätt.

  • Gödsla så lite som möjligt i trädgården och helst inte alls. Vanlig trädgårdsgödsling är ett stort gödningsproblem för små sjöar i tätbebyggda områden. Mossa är alltid grön, mjuk och underhållsfri.
  • Tvätta bilen på macken - eller i garage med riktigt avlopp - men helst inte på tomten och framför allt inte på en asfaltyta med dagvattenbrunn. Då rinner allt tvättmedel direkt ner i sjön genom dagvattenledningarna. Avfettningsmedel är direkt dödande för grodor, fisk, kräftor etc. En alltid smutsig bil är en miljövänlig bil.
  • Aska är mycket näringsrik. Lägg därför askan i soptunnan om Du måste elda i trädgården. Elda då helst i en bottentät tunna eller på en plåt. Eldning direkt på stränderna som t.ex. majbrasor, korvgrillning och annat sånt otyg är mot den här bakgrunden ett minne blott.

Om vi kan så svarar vi gärna på frågor om det här. Om Du undrar över fiskerättsfrågor eller vill vara med och provfiska med provfiskenät eller provfiska kräftor ska Du ringa till Hasse. Hasse är vår man i Boo Fiskevårdsområdesförening som bestämmer över fisket i kommunens vatten i Boo.


Trevlig badsjösommar önskar Håkan, Håkan & Hasse